שירותים הניתנים בקהילה לסובלים מפיגור שכלי

מסגרות קהילתיותהקהילה במדינת ישראל מעניקה שירותים מיוחדים לאנשים הסובלים מפיגור שכלי ומשאר מוגבלויות שכליות. נסקור כאן את כלל השירותים בקהילה ונפרט עליהם.

שירותים לילדים בגיל הרך

מדובר בשירותים שמיועדים לתינוקות ולפעוטות מגיל לידה עד שלוש שנים.

  • הקהילה מפתחת תכניות מיוחדות למען שילובו של הפעוט הסובל מפיגור שכלי במעונות יום רגילים, יחד עם ילדים רגילים.
  • הקהילה מקיימת מסגרות יום שיקומיות במהלך כל היום עבור אותם ילדים בעלי פיגור שכלי בדרגה בינונית מורכבת ומעלה, שזקוקים לשירותים מיוחדים. המסגרות האלה לוקחות על עצמן את נטל הטיפול בילדים ומאפשרות להוריהם לצאת לעבודה מבלי שיצטרכו לטפל בילדים באופן תמידי.
  • הקהילה מפתחת תכניות התערבות בטיפול בילד בעל פיגור שכלי והדרכה ביציאה מבית החולים לאחר הלידה במשך זמן מה, בכדי למנוע, עד כמה שניתן, מהורים לילדים שנולדו עם פיגור שכלי לנטוש את ילדיהם בבתי החולים מיד לאחר הלידה. תכניות אלה נעשות בשיתוף פעולה של בתי החולים ושל מכונים להתפתחות הילד.

שירותים לילדים ולבוגרים

חוק חינוך מיוחד כולל ילדים בעלי צרכים מיוחדים מכל הסוגים החל מגיל שלוש עד 21. מדובר כאן במסגרות "יום שהות ארוך".

  • מסגרות של יום שהות ארוך אותן מפעילות הרשויות המקומיות. מסגרות אלו מאפשרות לילדים ולבוגרים עד גיל 21 שסובלים מפיגור שכלי לקבל טיפול ראוי ומכובד יחד עם איכות חיים. מסגרות אלה מעניקות פעילויות חברתיות להעשרה וכיף, פעילויות חינוכיות שיקומיות ופעילויות למען שילוב הילדים בקהילה.
  • מרכזי יום טיפוליים וסיעודיים לילדים הסובלים מפיגור שכלי והם בעלי הפרעות התנהגות קשות (בשפה המקצועית "התנהגות מאתגרת"). אלה מסגרות שפועלות לאחר יום הלימודים, מהשעה 14:30 עד 18:30 והן ממומנות על ידי משרד הרווחה. מסגרות טיפוליות אלה מעניקות תכניות העשרה, חוגים וכדומה יחד עם תכניות הטיפול המיוחדות.
  • מרכזי יום אימונים עבור ילדים שסובלים מפיגור שכלי בדרגה קלה עד בינונית. מסגרות אלו פועלות משעה 13:30 עד 16:00 (מיד עם תום יום הלימודים) ומעניקות לילדים פעילויות פנאי, העשרה ויצירה.

שירותי רצף תעסוקה- מגיל 21 ומעלה

  • מפעלי עבודה שיקומיים– אלה הם מסגרות של "תעסוקה מוגנת" במיוחד לאנשים עם פיגור שכלי ולאנשים בעלי מוגבלויות שכליות אחרות שלא יכולים, מבחינת מצבם, להשתלב במקומות עבודה רגילים או שהם כן יכולים אבל זקוקים קודם לכן למסגרת שתכין אותם. מפעלי עבודה שיקומיים פועלים מהשעה 8:00 עד 16:00 וכוללים בנוסף לעבודה גם פעילויות חברתיות, תכניות הכנה לעבודה בחוץ, למידת מיומנויות חברתיות ופעילויות העשרה בתחומים הבאים: מחשבים, כלכלת בית, מוסיקה, טיולים, דימוי עצמי ועוד. כיום פועלים בישראל כ-60 מפעלי עבודה שיקומיים שמעסיקים כ-3,000 אנשים.
  • תעסוקה נתמכת– ליווי ותמיכה של אנשים הסובלים מפיגור שכלי ממפעל לעבודה מוגנת אל מקומות עבודה בשוק החופשי.
  • יחידות עסקיות וקווי ייצור– אלה הן יחידות תעסוקה בתוך המפעלים המוגנים שמייצרות מוצרים מהתחלה עד הסוף- מחומר הגלם עד המוצר המוגמר, כולל שיווק ומכירה.
  • מרכזי יום טיפוליים סיעודיים– מסגרות שמופעלות על ידי הרשויות המקומיות מהשעה 8:00 עד 16:00 והן מיועדות עבור אנשים עם פיגור שכלי ברמת תפקוד טיפולית וסיעודית והם לא יכולים להשתלב בכל מסגרת תעסוקה שהיא.
  • תעסוקת בית– תעסוקה שמגיעה עד לבית של האדם שעבד במפעל מוגן אך עקב בעיות בריאותיות פיזיות או נפשיות לא מסוגל להגיע למקום העבודה.
  • מרכזי יום לאנשים זקנים ולמזדקנים– מסגרות שפועלות על בסיס יומי משעה 8:00 עד 16:00 ומעניקות אפשרויות תעסוקה שונות שמותאמות לאוכלוסיות המיוחדות, שבגלל הגיל או הירידה ביכולת תפקודם הפיזי הם לא יכולים להשתלב במפעל מוגן.
  • "שווים במדים"- תכנית גיוס לצה"ל, מטעם לשכת הגיוס, של אנשים בעלי פיגור שכלי קל עד בינוני.

פעילויות פנאי

הקהילה מציעה לילדים ולאנשים הסובלים מפיגור שכלי בכל הרמות שירותים של פעילויות במרכזים קהילתיים, מתנסים, מרכזי בידור ומתקנים ציבוריים לפעילויות פנאי, במטרה לשלבם בחברה.

  • מועדונים חברתיים– מועדונים שפועלים בשעות הערב, לאחר יום לימודים או עבודה, והם מציעים פעילויות תרבות ופנאי (ספורט, אמנות, יצירה) במסגרת הקהילה וגם מקום מפגש חברתי שבו הם יכולים לפתח כישורים חברתיים.  מרבית המועדונים פועלים במרכזים קהילתיים הפתוחים לקהל הרחב ואז נוצר מפגש של האנשים בעלי הפיגור השכלי יחד עם האוכלוסייה הרגילה.
  • קייטנות יומיות בקיץ– מיועדות בעיקר לאנשים בוגרים שחיים בביתם ועובדים במשך שנה במסגרות תעסוקה מוגנות, אך גם ילדים וצעירים יכולים להשתתף בהן.
  • נופש לבוגרים (מגיל 21 וגל לאנשים שמקבלים טיפולים סיעודיים)-  יציאה לנופשון בחודשי הקיץ ברחבי הארץ. מיועד לאנשים שעובדים בעבודות מוגנות וגרים בבית המשפחה וגם לאנשים שגרים במסגרות טיפוליות סיעודיות.

נופש והפוגה במשך השנה

40 מסגרות של נופשון קיימות ברחבי הארץ. מסגרות אלה נותנות מענה בעת מצבי משבר מסוימים. את השירות הזה אפשר לנצל לימים בודדים במהלך השנה.

משפחות אומנה

הרשויות המקומיות הן אלה אשר דואגות לשבץ ילדים (במקרים מיוחדים גם לאנשים בוגרים ולמבוגרים). משפחות אומנה מהוות תחליף למשפחה במקרים שבהם המשפחות הטבעיות לא יכולות או לא מעוניינות לגדל את הילדים בעלי הפיגור השכלי. מגורים אצל משפחות אומנה עדיפים על מגורים בפנימיות.

פרויקטים מיוחדים

  • סביבה תומכת– תכנית שמיועדת עבור אנשים עם פיגור שכלי קל שמתפקדים ברמה גבוהה, הם עובדים והם מנהלים חיי קהילה. תכנית זו מעניקה להם את האפשרות לגור בביתם הפרטי וליהנות משירותי טיפול ומליווי של גורם מבחוץ שמכין אותם לחיים שבחוץ.
  • מרכזי טיפול ותמיכה– מרכזים שמאגדים במקום אחד את כל שירותים עבור אנשים עם פיגור שכלי ועבור המשפחות. המרכזים כוללים מסגרת טיפולית וסיעודית החל מגיל 21, ייעוץ להורים, נופשון, ספרייה עם ספרות מקצועית ועוד.
  • מרכזים למשפחה– מעניקים שירותי ייעוץ ותמיכה עבור הורים לילדים בעלי פיגור שכלי ועבור הילדים עצמם.
  • עמית למשפחה– תכנית התנדבות שבה מגיעים מתנדבים לבתי המשפחות לילדים עם פיגור שכלי במטרה לעזור בכל מה שצריך גם להורים וגם לאחים.
  • תכנית שמש– הורים לילדים בעלי פיגור שכלי שגידלו את ילדיהם בצורה טובה תורמים מניסיונם להורים טריים לילדים כאלה.
  • תכנית חומ"ש הרשויות המקומיות הקימו תכנית לפיתוח כוח אדם מקצועי שעוסק בטיפול בילדים, בבוגרים ובמבוגרים הסובלים מפיגור שכלי בכל הרמות.
דילוג לתוכן