כיום ידוע כי בכול הקשור לטיפול בלוקים בפיגור שכלי, יש לפעול לפי מטבע הלשון: "ויפה שעה אחת קודם". המשמעות היא שככול שהפיגור השכלי יאובחן בגיל מוקדם וככול שניתן יהיה למפות את התסמינים של הפיגור השכלי בשלב מוקדם יותר, כך ניתן יהיה להגיש טיפול מתאים בשלב מוקדם יותר ולהגיע לתוצאות טובות ומרשימות יותר.
הפיגור השכלי מתפתח בשלב מוקדם מאוד בחיי האדם. אמנם רוב המקרים של הפיגור השכלי מאובחנים רק עם הכניסה לבית הספר, אך הפיגור השכלי משפיע על האדם ברוב המוחלט של המקרים ישירות לאחר הלידה. באמצעות טיפול מוקדם ניתן לשפר עד מאוד את התפקוד של הלוקים בפיגור שכלי ובמקרים רבים להביא לשילוב של הלוקים בפיגור שכלי במסגרת חברתית רגילה.
שילוב קלינאית תקשורת במסגרת הטיפול בלוקים בפיגור שכלי
בנוסף לכך שכיום ידוע כי ישנה חשיבות עליונה לאבחן את הפיגור השכלי בשלב כמה שיותר מוקדם, ידוע גם כי הטיפול הלוקים בפיגור שכלי צריך לכלול כמה שיותר אנשי מקצוע כשבין היתר מדובר על מרפאים בעיסוק, פסיכולוגים, רופאים ועוד. בין אנשי המקצוע השונים חשוב מאוד להזכיר גם את קלינאיות התקשורת המתמחות באבחון של לקויות ביכולת התקשורת וטיפול בהן.
בחלק ניכר מהלוקים בפיגור שכלי מופיעות בעיות תקשורת שיכולות להופיע במגוון רחב של דרגות חומרה. במקרים מסוימים מדובר על בעיות קלות בלבד שבאות לידי ביטוי בקשיים קלים ברכישת שפה, אך במקרים החמורים ביותר מדובר על חוסר יכולת לתקשר.
באמצעות טיפול אצל קלינאי תקשורת ניתן לשפר את מיומנויות התקשורת של הלוקים בפיגור שכלי במידה מסוימת. אמנם לא תמיד ניתן לשפר את התקשורת ברמה של מאה אחוז, אך ללא ככול שהטיפול ניתן בשלב מוקדם יותר, כך ניתן לשפר את התקשורת במידה רבה יותר.
ההשפעה של בעיות התקשורת על הלוקים בפיגור שכלי
בדרך כלל כשדנים בבעיות תקשורת, ניתנת התייחסות בעיקר לקשיים החברתיים מהם סובלים הלוקים בבעיות. עם זאת, חשוב לתת את הדעת גם על כך שבעיות תקשורת משפיעות על הלוקה בפיגור שכלי גם מבחינה רגשית.
הבידוד החברתי והיחס השונה מצד החברה יכולים לגרום לערעור הדימוי העצמי של הלוקה בפיגור שכלי ובעקבות כך הוא עלול לסבול מהערכה עצמית נמוכה, מבעיות רגשיות חמורות וכתוצאה מכך גם מבעיות התנהגות ואף הפרעות פסיכיאטריות לרבות דיכאון.
אבחון אצל קלינאית תקשורת
במקרים רבים הורים נמנעים מלשלוח את ילדיהם לאבחון אצל קלינאית תקשורת, גם לאחר קבלת האבחנה בנוגע לפיגור השכלי וזאת משום שהם מאמינים כי ילדיהם לא סובלים מבעיות בתקשורת. עם זאת, חשוב להבין כי גם אם ההורים מסוגלים להבין את ילדיהם, עדיין אין זה מן ההכרח שהילדים לא סובלים מבעיות תקשורת. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה לפנות עם כול ילד הסובל מפיגור שכלי לקלינאית תקשורת במטרה לאבחן באופן מקצועי את הבעיות מהן הוא סובל בתחום זה.
באמצעות אבחון אצל קלינאית תקשורת ניתן לאתר בעיות שונות שלא נראות לעין הלא מקצועית, להתחקות אחר המקור לבעיות השונות ולהציע תכנית טיפולית מתאימה שתביא לשיפור במצבו של הלוקה בפיגור שכלי.
קלינאית תקשורת למבוגרים הלוקים בפיגור שכלי
עד כה עסקנו אך ורק בילדים הסובלים מפיגור שכלי אך חשוב לציין כי לא רק ילדים יפיקו את מרב התועלת מפנייה לקלינאית תקשורת. אמנם חלון הזמנים האידיאלי לטיפול בבעיות תקשורת מתרחש במהלך הילדות המוקדמת, אך אין ספק שהטיפול יכול לסייע ללוקים בפיגור שכלי בכול גיל שהוא לרבות בגילאים מבוגרים.