מתי מגיעה גמלת סיעוד לילד בעל לקות שכלית?

ילדים בעלי לקות שכלית - מתי מגיעה זכאות לגמלת סיעוד?גמלת סיעוד מגיעה לאדם המוגבל מבחינה גופנית ואשר נזקק לטיפול רציף, מסביב לשעון. לא רק אנשים מבוגרים וקשישים עשויים להיות מוגדרים כאנשים סיעודיים, הזכאים לזכויות שונות מטעם ביטוח לאומי ומטעם גורמים נוספים (קופות החולים, חברות ביטוח, משרד הרווחה).

גם ילדים עשויים להיות זכאים לגמלת סיעוד – למשל ילדים בעלי לקויות שכליות משמעותיות. ילדים המוגדרים מבחינה רפואית כסובלים מפיגור קשה ולעיתים גם כאלה שנמצאים בקצה העליון של הקשת האוטיסטית עשויים בהחלט להיות מוגדרים כסיעודיים ולכן – עומדים בקריטריונים של הביטוח הלאומי לצורך קבלת קצבה בהתאם.

פיגור שכלי ולקות שכלית

בשנים האחרונות נעשה ניסיון רב מערכתי לסייע לילדים הסובלים מפיגור שכלי להשתלב בצורה טובה יותר בקרב החברה הכללית ובפרט בקרב ילדים בני גילם. כחלק מהמאמץ הזה הולך ומתבסס מינוח חדש לילדים הסובלים מפיגור שכלי והוא – "לקות שכלית".

אין זה עניין סמנטי בלבד. קיים מאמץ כן ואמיתי לאפשר לילדים הסובלים מלקות שכלית ברמה קלה יחסית להשתלב במערכת החינוך הרגילה ובבתי ספר רגילים רבים ניתן למצוא גם ילדים בעלי לקות שכלית. במערכת החינוך זכאים ילדי החינוך המיוחד בהקלות התואמות את מצבם, טיפול, סיוע ואפשרות ללימודים עד גיל 21 במקום עד לגיל 18 כמקובל.

אך עם כל החשיבות של שילוב ילדים בעלי לקות שכלית קלה ועם כל החשיבות של שיפורים בתחום החינוך המיוחד, עדיין אין בכך מענה לבעיה לא פחות אקוטית. זוהי הבעיה הכלכלית שעימה מתמודדים הורים רבים לילדים בעלי לקות שכלית, במיוחד ברמה בינונית או קשה.

הטיפול בילדים הללו מחייב משאבים רבים, קבלת עזרה מקצועית, לעיתים רכישת אביזרי עזר שונים וטיפול מסביב לשעון. עובדה מצערת היא שהורים רבים מוותרים על מאבק בירוקרטי ופשוט עוזבים מקומות עבודה או מצמצמים מאוד את היקף המשרה כדי לטפל בילדיהם שצרכיהם המיוחדים מחייבים טיפול בוקר, ערב וצהריים. לעיתים גם יום ולילה. העובדה שביטוח לאומי עשוי להערים קשיים ואין מגמה של גילוי מלא לזכאים גורמת לכך שלא כל הזכאים לגמלת סיעוד אכן מקבלים אותה.

יכולת תפקוד וגמלת סיעוד

הבוגר או הילד הסובל מפיגור, המכונה גם אדם הסובל ממוגבלות שכלית התפתחותית, יהיה מי שנזקק לטיפול בשל התפתחות שכלית לקויה, קושי להסתגל, תפקוד קוגניטיבי חלקי ומנת משכל רחוקה מהנורמה. ההערכות הרשמיות מגלות שחצי אחוז מהילדים נולד עם פיגור שכלי.

במשרד הרווחה פועל אגף מיוחד שאליו ניתן לפנות על מנת לקבל סיוע מגוון. פניה לוועדה מיוחדת לצורך אבחון תוכל להיות הדרך לקבלת סל של שירותים בתחומים שונים – גם למבוגרים וגם לילדים. אך לצורך קבלת גמלת סיעוד צריכה להתבצע פניה והגשת תביעה לביטוח הלאומי, הגוף האחראי לקבלת גמלאות לזכאים. יש לעבור פרוצדורה לא פשוטה וגם ארוכה למדי.

ילד בעל לקות שכלית עשוי להצטייר כבעל תפקוד סביר, גם כאשר לא כך הוא. הגדרת האדם הסיעודי קובעת שמי שאיננו מסוגל לבצע 3 פעולות מתוך רשימה נתונה יוגדר כסיעודי. ילד שלא יכול לבצע חלק מפעולות כגון רחצה והיגיינה, אכילה ושתייה, שליטה על הסוגרים, ניידות עצמאית, קימה ושכיבה צריך להיות מוכר כסיעודי ולכן – זכאי לגמלת סיעוד.

יש לשים לב שילד המוגדר כבעל לקות קשה או קשה מאוד, עשוי בהחלט להיות מסוגל לאכול בעצמו מבחינה פיזית, אך תהיה חסרה לו המודעות לכך ולכן יהיה צורך ללוות אותו ולהאכילו בכך בכל גיל, בכל יום ויום. לסיכום, ילד שזקוק לעזרה בפעולות טריוויאליות, לפחות שלושה במספר, יוכל לתבוע מביטוח לאומי גמלת סיעוד שתהווה הקלת מה לפחות בפן החומרי.

דילוג לתוכן