אקים הוא ארגון ארצי אשר נוסד על ידי הורים לילדים עם מוגבלות שכלית מתוך מטרה להפוך את החברה בישראל למקום טוב ונעים יותר עבור ילדים ואנשים הסובלים ממוגבלויות שכליות וכמובן שגם עבור משפחותיהם.
כאשר נוסד הארגון שמו היה "אגודה לאומית לקימום ילדים מפגרים בישראל" (אקי"ם). בשנת 2012 הוחלט להמיר את המושג "פיגור שכלי" למושג "מוגבלות שכלית התפתחותית". מכיוון שעם חלוף השנים ארגון אקים הפך למוכר ומשמש היום כמותג של ממש, הוחלט להוריד את הגרשיים מהשם.
השאיפה של מייסדי אקים היא להפוך את החברה הישראלית לחברה חמה, מכבדת, מכילה, סובלנית ומקבלת את האחר, חברה שתאפשר מימוש עצמי לכל אחד למרות השוני ומתוך המחויבות לשוויון בין בני האדם.
אקים הוא הארגון הגדול ביותר בארץ אשר מייצג את האנשים בעלי פיגור שכלי ואנשים בעלי מוגבלויות שכליות אחרות, ואת בני המשפחות שלהם מבלי לפגוע או לנצל לרעה את זכויותיהם כשאר הזכויות של כל בני האדם.
מטרות הארגון
מקימי אקים התחייבו לעצמם ולאנשים שלשמם קם הארגון להיות מובילים בתחום היזמות והפיתוח הקשורים לתחום המוגבלות השכלית ולתת מענה מלא לצרכים של ילדים ואנשים הסובלים מפיגור שכלי וממוגבלויות שכליות אחרות למען מימוש הזכויות שלהם בחברה.
אקים הוקם כארגון מקצועי אשר מיישם בשטח ידע נרחב אודות מוגבלויות שכליות במטרה להפוך את חייהם של האנשים בעלי המוגבלויות לטובים יותר. מטרה נוספת לארגון אקים היא להעניק תמיכה למשפחות האנשים ולחזק אותם בכל עת.
ארגון אקים שם לו למטרה עוד מספר יעדים שאמורים ללוות אותו בכל שנות פועלו:
- להעניק מענה אמין ומקצועי לכל האנשים והילדים בעלי המוגבלויות השכליות השונות וגם למשפחות.
- למסד את הזכויות של האנשים המוגבלים מבחינה שכלית ושל משפחותיהם, לממש אותן בחברה ולנסות ולקדם אותן בכל דרך.
- להפוך את החברה הישראלית לחברה מקבלת ומכילה אנשים מוגבלים מבחינה שכלית על ידי הובלה של דפוסים מוסכמים ומיסודם בחברה.
- להעלות את הרמה והאיכות של ההיענות לאנשים בעלי מוגבלות שכלית באמצעות שיתוף פעולה נרחב עם ארגונים ועם מוסדות שונים.
בנוסף לכל מטרות העל האלה, ארגון אקים שם לו למטרה מספר מטרות פנים ארגוניות של פיתוח משאבים, גיוס כספים, כניסה לתודעת החברה ועוד.
פועלו של ארגון אקים
מעונות ופנימיות – ועד ההורים הארצי של אקים לדיור חוץ ביתי פועל ב-63 מעונות ופנימיות לאנשים בעלי מוגבלויות שכליות על מנת להבטיח שאכן נשמרות זכויותיהם ושדואגים לרווחתם. ועד ההורים מפקח במעונות ודואג שאכן יינתן טיפול ראוי לאנשים שגרים שם וגם דואג לפתח תכניות שונות למגורים חוץ ביתיים עם גורמים שונים בממשלה.
דיור בקהילה – ארגון אקים הוא הראשון שיזם והקים מסגרות דיור שונות (דירות משותפות והוסטלים) בתוך שכונות מגורים שבתוך הקהילה עבור אנשים אשר סובלים ממוגבלויות שכליות במטרה לתת למשפחותיהם את האפשרות לבחור בין צורות מגורים שונות עבור יקיריהן (לגור במעונות, להישאר איתם בבית או לגור באופן עצמאי בין תחומי הקהילה). בכל אפשרויות הדיור מושם דגש על שמירה על הפרטיות יחד עם החשיבות של התערבבות בקהילה.
תעסוקה – ארגון אקים פועל למען שילובם של אנשים הסובלים ממוגבלויות שכליות בשוק העבודה. אחד העקרונות שמובילים את אקים לקדם את נושא ההשתלבות בעבודה הוא ששילוב אנשים בעבודות מיטיב עם חייהם, הופך אותם לנורמטיביים וההשתלבות בקהילה הופכת להיות פשוטה יותר. אדם בעל מוגבלות שכלית שעובד מרגיש שהוא ממצה את היכולות התעסוקתיות שלו ואת כישוריו, הוא מתקדם בתהליך השיקומי והוא מרגיש שהוא תורם לחברה.