קידום תעסוקה לאנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה: איך לפתוח דלתות בשוק החופשי

שוק חופשי הוא הבסיס של כל כלכלה חזקה באמת. יחד עם זאת, יש גם מקומות שבהם השוק החופשי זקוק להתאמות ספציפיות, כדי שכל האזרחים יוכלו להשתלב בו. תעסוקה של אנשים בעלי אוטיזם בתפקוד גבוה היא דוגמה מצוינת: כדי לפתוח דלתות לפלח האוכלוסייה הזה, שיכול לתרום המון לכל מקום עבודה, נדרשות חשיבה ותכנון, וכמובן יישום של רעיונות רלוונטיים. כאן בעמוד תמצאו מידע מקיף בנושא החשוב.

האתגרים המרכזיים של העסקת אנשים עם אוטיזם

תעסוקת אנשים בעלי אוטיזם, כולל בתפקוד גבוה, מהווה אתגר לשני הצדדים. מעסיקים לא תמיד יודעים להתנהל מול אנשים עם אוטיזם. היעדר הבקיאות גורם לפעמים לחשש להעסיק אנשים כאלה, וגם כשהם מתקבלים לתפקידים שמתאימים להם לא תמיד מצליחים המעסיקים להפיק מהם מקסימום תועלת בגלל חוסר ההיכרות עם האוטיזם והשפעותיו.

בצד של העובדים יש קושי ממשי לפעול נכון בסיטואציות חברתיות, שמהוות חלק בלתי נפרד מכמעט כל מקום עבודה. התוצאה עלולה להיות יחסים לא תקינים עם עמיתים ועם מנהלים, ואפילו קונפליקטים וסכסוכים. בנוסף, בגלל הצורך להימצא בסביבה שלאו דווקא מותאמת להם, אנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה עלולים לחוות רמות גבוהות של סטרס. הסטרס מן הסתם משפיע לרעה על הפרודוקטיביות, ומונע מהאדם להביא לידי ביטוי את כל העוצמות שלו.

מתן כלים מתאימים לאנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה

תעסוקה לאנשים עם אוטיזם בתפקוד גבוה משפרת במידה ניכרת את איכות החיים שלהם, גם בזכות הפרנסה וגם כי ההצלחה להשתלב בעולם ה"רגיל" מחזקת מאוד את הדימוי העצמי. העסקת אנשים בעלי אוטיזם בתפקוד גבוה, עשויה לתרום גם לכל עסק, בזכות איכויות כמו כושר ריכוז מרשים, יכולת לשים לב לפרטים, התמדה, זיכרון טוב ומוסר עבודה גבוה.

כדי להבטיח שה"שידוך" יצליח, כדאי מאוד לצייד את האנשים בעלי האוטיזם בכלים מתאימים להתנהלות במקומות העבודה. בפרט מומלצת הכשרה ייעודית שתתמקד בנושאים כמו תקשורת בין-אישית, קריאת סיטואציות חברתיות, דגשים להתנהלות במקומות עבודה וכו'. הכנה ממוקדת מספקת כלים פרקטיים שמקלים מאוד על ההשתלבות בכל מקום, ומפחיתה את רמת הסטרס של האנשים עם האוטיזם.

התאמות במקום העבודה

התמודדות עם כל האתגרים שבהעסקת עובדים עם אוטיזם בתפקוד גבוה מחייבת תשומת לב גם מצד המעסיקים (שכאמור יכולים להרוויח משילוב אפקטיבי של פלח האוכלוסייה הייחודי הזה). מרכיב אחד הוא התאמות של מקום העבודה למאפייני האוטיזם. בפרט נדרשות סביבת עבודה שקטה עם מינימום גירויים, הקפדה על הנחיות ברורות ומפורטות לפני כל משימה חדשה, חפיפה מסודרת לכל תפקיד (ולא אלתורים כפי שנהוג לפעמים בארץ), ובמידת הצורך גם שעות עבודה גמישות.

מנטורים מנוסים ותשומת לב אישית

יש הרבה מאוד סיפורי הצלחה על שילוב עובדים בעלי אוטיזם גבוה שקידמו באופן משמעותי את החברות שבהן הועסקו. כל סיפור הצלחה כזה פותח כמובן עוד דלתות לעוד אנשים עם אוטיזם, שמייצרים עוד סיפורי הצלחה שפותחים דלתות נוספות, וכך הלאה.

מרכיב נוסף בשילוב מושכל שמהווה בסיס לאותה הצלחה ולמימוש הפוטנציאל הוא מנטורים מנוסים. ליווי אישי לאדם בעל אוטיזם בתפקוד גבוה, ותשומת לב לכל סימן להתפתחות מצוקה, מונעים היווצרות קשיים משמעותיים – ומרפדים את הדרך להצלחה ההדדית, גם של העובד וגם של העסק.

מאמר נכתב ע"י : ניצן אונים מסגרת לבוגרים עם קשיי הסתגלות ותפקוד  

הכשרה לחיים עצמאיים 90% הצלחה בשילוב בעבודה בשוק החופשי

דילוג לתוכן