פיגור שכלי

תסמונת דאון

תסמונת דאוןתסמונת דאון היא תסמונת כרומוזומאלית שמשפיעה על מספר מערכות בגוף. מדובר על התסמונת הכרומוזומאלית השכיחה ביותר שגורמת למספר הגבוה ביותר של הלוקים בפיגור שכלי. השכיחות של התסמונת נעה בין 1:800 ל- מ1:1000 לידות חי, אך ככל שגיל האם בזמן הכניסה להריון גבוה יותר, כך הסיכוי להולדת צאצא הסובל מתסמונת דאון גבוה יותר.

רק על מנת לסבר את האוזן נציין כי בעוד שהשכיחות של התסמונת בקרב צאצאים שנולדו לאימהות בגיל 25 היא 1:1400, הרי שהשכיחות שלה בקרב צאצאים שנולדו לאימהות בנות 45 היא 1:19 לידות.

מה הם הגורמים לתסמונת דאון?

ברוב המוחלט של המקרים מדובר על תסמונת שלא עוברת בתורשה ולמעשה נכון לכתיבת שורות אלה הגורם המדויק לתסמונת אינו ברור עד תום. התיאוריה הרווחת כיום עליה רוב המומחים בתחום תמימי דעים היא שבעקבות היצמדות של שני כרומוזומים בביצית, הצאצא בא לעולם כאשר יש לו 47 כרומוזומים במקום 46 בלבד.

בקרב אנשים מסוימים ניתן למצוא בכל אחד ואחד מתאי הגוף שני כרומוזומים 21 שאוחדו ולפיכך אנשים אלו יכולים להביא לעולם אך ורק צאצאים הסובלים מהתסמונת. משום ששלושה כרומוזומים 21 גורמים להתפתחות התסמונת, הרי שנהוג לקרוא לתסמונת דאון גם טריזומיה 21.

מה הם התסמינים של תסמונת דאון?

התסמינים של תסמונת דאון רבים ומגוונים כשבין היתר מדובר על התסמינים הבאים:

כיצד מאבחנים תסמונת דאון?

את התסמונת ניתן לאבחן במהלך ההריון, כשבין היתר ניתן לאבחן אותה באמצעות בדיקת שקיפות עורפית שמהווה בדיקת סקר, באמצעות בדיקת סקירת מערכות שמאפשרת לזהות את המומים האופייניים ללוקים בתסמונת ובדיקות גנטיות כמו למשל בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שליה שמאפשרות לאבחן את ההפרעה בוודאות של קרוב למאה אחוז.

כיצד מטפלים בתסמונת דאון?

מאחר וכיום עדיין לא ניתן לרפא את הלוקים בתסמונת, הטיפול מיועד רק לשפר את התפקוד, את השפה, את האסתטיקה, את התפקודים המוטוריים ועוד. בין היתר מדובר על פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, ניתוחים לתיקון המום הלבבי, ריפוי בעיסוק, ניתוחים לשיקום חלל הפה ועוד.

Exit mobile version