פיגור שכלי

תסמונת ה- X השביר

תסמונת ה- X השבירתסמונת ה- X השביר היא הפרעה גנטית בעלת מספר מאפיינים שהמוכר ביותר שבהם הוא הפיגור השכלי.

סך הכול מהווה התסמונת את הגורם השני בשכיחותו לפיגור שכלי ואת הגורם הראשון מבחינת השכיחות שלו שעובר בתורשה (תסמונת דאון היא הגורם הראשון אך נובעת מבעיה כרומוזומלית ולא עוברת בתורשה).

מה הם הגורמים לתסמונת ה- X השביר?

התסמונת תוארה לראשונה כבר בשנת 1943, אך בתקופה ההיא עוד לא היה ברור מהו המנגנון הפיזיולוגי העומד מאחורי התסמינים החמורים. בשנת 1969 נמצא כי שינוי מסוים בקצה של הזרוע הארוכה בכרומוזום X אחראי לתסמינים האופייניים לתסמונת, אך עדיין לא היה ברור מה הוא טבע השינוי. היה זה רק בשנת 1991 עת אותר הגן הספציפי שמוטציה בו גורמת לתסמונת.

הגן נקרא FMR1 והמוטציה הגנטית שמתרחשת בו, גורמת להפסקת הייצור של חלבון הנקרא FMRP. חלבון זה קריטי להתפתחות התקינה של העובר וכאשר הוא לא מיוצר, מופיעים התסמינים האופייניים לתסמונת.

מה הם התסמינים של תסמונת ה-X השביר?

התסמינים של תסמונת ה- X השביר מגוונים ומשתנים בין המינים ובין החולים בכול מין.

כיצד מאבחנים את התסמונת?

את התסמונת ניתן לאבחן באמצעות בדיקת DNA פשוטה וזאת כיוון שכיום ידוע בדיוק איזה אזור בכרומוזום X יש לבדוק על מנת לאתר את המוטציה הרלוונטית. את הבדיקה ניתן לבצע לא רק לילדים שעלה לגביהם החשד כי הם לוקים בתסמונת, אלא גם לנשים המעוניינות להביא ילדים לעולם. בנוסף לכך, ניתן לבצע את הבדיקה כבדיקת אבחון לפני השרשה או במהלך ההיריון לעובר במצבים בהם ישנו סיכוי להולדת צאצא הסובל מהתסמונת.

כיצד מטפלים בתסמונת ה- X השביר?

הטיפול הניתן ללוקים בתסמונת ה- X השביר מיועד להביא להפחתה במידת החומרה של התסמינים שכן נכון לכתיבת שורות אלה מדובר על מחלה שלא ניתן לרפא. בעיקר מדובר על טיפול שיקומי וטיפול התפתחותי המיועד לסייע ללוקים בתסמונת להתמודד עם לקויות הלמידה והלקות השכלית. במקרים מסוימים ייעשה שימוש בתרופות פסיכיאטריות, בהתאם לתסמינים מהם סובל המטופל.

Exit mobile version