פיגור שכלי

מטכרומטיק לויקודיסטרופי (MLD)

מטכרומטיק לויקודיסטרופימטכרומטיק לויקודיסטרופי היא מחלת אגירה ליזוזומית הנגרמת בעקבות מוטציה גנטית העוברת בתורשה באופן אוטוזומלי רצסיבי. בקרב יהודים יוצאי תימן שכיחות המוטציה גבוהה מאוד ונעה בין 1:17 ל- 1:50.  

מה הם הגורמים למטכרומטיק לויקודיסטרופי?

המחלה נגרמת בעקבות ייצור לא תקין של אנזים הנקרא ארילסולפראז A (arylsulfatase A), המוביל להצטברות של חומר הנקרא סולפטיד. חומר זה הוא אחד מהמרכיבים של חומר שומני הנקרא מיאלין, העוטף את סיבי העצבים ותורם להולכה העצבית התקינה. רמה תפקודית נמוכה מאוד של האנזים תגרום להצטברות הסולפטיד בתאים המייצרים את המיאלין, הנקראים תאי שוואן ואוליגודנדרוציטים.

הגן המקודד ליצירת האנזים ממוקם על כרומוזום 22 וככל שהפגיעה בייצור התקין של האנזים חמורה יותר, כך המחלה תהיה אגרסיבית יותר, קצב ההתקדמות מהיר יותר והמוות יתרחש מוקדם יותר.

מה הם תסמיני המחלה?

המחלה יכולה לבוא לידי ביטוי בשלוש צורות מבחינה קלינית להלן:

כיצד מאבחנים את המחלה?

נכון לכתיבת שורות אלה ניתן לאבחן נשאות למוטציה שגורמת למחלה בקרב יהודים ממוצא תימני על ידי בדיקה גנטית פשוטה יחסית. הבדיקה מבוצעת בישראל כבדיקת סקר ומומלצת בכל מקרה שבו שני בני זוג ממוצא תימני מעוניינים להביא צאצא לעולם. בשלב הראשון מבצע רק אחד מבני הזוג את הבדיקה ורק אם מתברר שהוא אכן נושא את הגן הפגום, ממשיכים ובודקים גם את בן הזוג השני. סך הכול הבדיקה מאפשרת לאבחן 95% מהנשאים כשהיא מבוצעת בבני העדה התימנית.

אם מתברר ששני בני הזוג נושאים את המוטציה הרלוונטית, ניתן יהיה לבצע בדיקת מי שפיר או בדיקת סיסי שלייה במהלך ההיריון כדי לשלול את קיום המחלה בעובר.

כיצד מטפלים בסובלים ממטכרומטיק לויקודיסטרופי?

מטכרומטיק לויקודיסטרופי היא מחלה חשוכת מרפא אם כי במספר מרכזים ברחבי העולם מתנהלים כיום מחקרים שמטרתם למצוא תרופה למחלה הקשה.

Exit mobile version